Az Új Pedagógiai Szemle
a Miskolci Egyetem folyóirata
Szakmai közreműködő:
Magyar Pedagógiai Társaság
ISSN 1215-1807 (Nyomtatott)
ISSN 1788-2400 (Online)
INDEX 25701
A 72. évfolyam (2022) 9-10. számának
ÖNÁLLÓ KÉPSOROZATA
Ugrás a lapszámhoz!
A képekről
Ismerkedünk, barátkozunk. Nem vagyunk már mai formák, mindenkinek megvan a fél évszázadnyi iskolai tapasztalata. Nem a suli a téma amúgy, a jól bevált kávé-cigaretta vonalon indul a társalgás. És akkor jön a történet, ha jól saccolom, kb. 1970-ből, a tanár úrról, aki szivart nyom a cigizésen kapott kiskamasz szájába, és a hányásig erőlteti a szerencsétlen gyereket. A történet úgy elillan, ahogy jött, szóra sem érdemes, inkább a süti és a dió irányába kanya-rodunk.

Hogy tanár és diák háborúban áll (a Karácsony Sándori „nyolcéves háborúban”), az sokszor a kávé mellett, a vonaton, az autószerelőnél vagy a fodrásznál ma is evidencia. De nem az (végre!!!) a városaink főútjain, főterein, ahol diákok követelik, hogy „Becsüljétek meg a tanárainkat!”. Azt üzenik ezzel, hogy nincs háború, vagy ha van, az nem tanár és diák (és szülő) között dúl. Mert az osztálytermekben, miután a tanár „becsukja maga mögött az ajtót” – ami a legrémesebb és legleleplezőbb, a hazugságot rendszerszintűvé emelve romanti-cizáló toposzunk –, az emberség, őszinteség, figyelem terében valódi találkozások zajlanak.

Ezeket a találkozásokat jelenítjük most meg „Tanár-diák pillanatok” című válogatásunkkal. A képeket a felkért intézményvezetők, programvezetők archí-vumából kaptuk, és az Igazgyöngy Művészeti Iskolában, az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban, a Zöld Kakas Líceumban, valamint a Kreatív Partnerség Magyarország Program keretében Pécsett, a Deák Ferenc Gyakorló Iskolában készültek.
FÖLDES PETRACopyright 2020–2023 Új Pedagógiai Szemle