Az Új Pedagógiai Szemle
a Miskolci Egyetem folyóirata
Szakmai közreműködő:
Magyar Pedagógiai Társaság
ISSN 1215-1807 (Nyomtatott)
ISSN 1788-2400 (Online)
INDEX 25701
A 70. évfolyam (2020) 1-2. számának
ÖNÁLLÓ KÉPSOROZATA
Ugrás a lapszámhoz!
A képekről
Alkotás „a Meixnerben” – karantén idején

A Meixner Iskola életét átszövi a művészetek és az alkotás szeretete, s ennek a pedagógiai munkában is központi szerepe van. Természetesnek tűnt, hogy mindezt járvány idején, a karanténba kényszerítő időszakban is fent szeretnénk tartani – és ha lehetséges, a helyzetet felhasználva egyedi, különleges szintre emelni. Az előre eltervezett projektekből, feladatokból néhányat megtartottunk, néhányat kicseréltünk. Akadt, amit átszerveztünk, újragondoltunk, és volt olyan is, amit a tantárgyi kooperáció szellemében folytattunk tovább. Fontos célkitűzés volt, hogy a járvány által ránk kényszerített helyzet az otthoni alkotásban a művészet eszközeivel feldolgozható legyen; hogy a gyerekekben megfogalmazódott gondolatok alkotások formájában testet öltsenek, így segítve ennek a kényelmetlen és sok tekintetben kellemetlen időszaknak a megélését.

Öröm volt látni, hogy a diákjaink mennyi kreativitással, leleményességgel és humorral oldották meg a feladatokat, hogy egyre több testvér kapcsolódott be ezekbe a tevékenységekbe, és hogy a szülők igazi partnerek voltak a munkafolyamatokban. Tanárként igyekeztünk arra is figyelni, hogy olyan feladatokat adjunk a gyerekeknek, amelyekhez nem szükséges széles körű eszköztár – illetve kifejezett szándékunk volt, hogy fedezzék fel szűk lakókörnyezetük tárgyait, azok mintázatát, a fényviszonyokat és az ezekben rejlő alkotási lehetőségeket, valamint tanulmányozzák az őket körülvevő kerti vagy szobanövényeket, házikedvenceket és a tavasz által hozott természeti változásokat.

Az itt bemutatott alkotások nagyon szűk metszetét adják annak a műrengetegnek, amely március–április során összegyűlt. Ökoiskola is vagyunk, így főbb témáink között szerepelt a környezetvédelem, azon belül pedig az ún. fenntartható kézműves alkotás lehetőségei – kifejezetten a húsvéti ünnepek idejéhez igazítva –, valamint a méhek fontos szerepe az egészséges ökoszisztéma fenntartásában. Ezenkívül kíváncsiak voltunk a bezártság keltette érzésekre, arra, hogy milyen szuperhős pusztíthatná el a vírust, hogy kinek hogyan telik egy napja a karanténban és hogy miért fontos a maszk viselése a vírus elleni védekezés során. A legvidámabb műcsoport talán a klasszikus képzőművészeti alkotások alapján készült parafrázisok gyűjteménye lett.

Az előttünk álló maradék hat hetet is ebben a szellemben és hasonlóan változatos – az élethelyzetünk változásaihoz is alkalmazkodó – témákkal töltjük ki.
TÓTH NÓRACopyright 2020–2023 Új Pedagógiai Szemle