Az Új Pedagógiai Szemle
a Miskolci Egyetem folyóirata
Szakmai közreműködő:
Magyar Pedagógiai Társaság
ISSN 1215-1807 (Nyomtatott)
ISSN 1788-2400 (Online)
INDEX 25701
A 69. évfolyam (2019) 11-12. számának
ÖNÁLLÓ KÉPSOROZATA
Ugrás a lapszámhoz!
A képekről
A Forrai Művészeti Gimnázium kilencedikes drámás csoportjának 2019. évi karácsonyi darabját tanulói improvizációkból állítottuk össze. A munkamódszer következtében a darab meglehetősen groteszk módon tematizálta a családon belüli kommunikáció sikertelenségét, a karácsony szimbolikája és megélése között feszülő ellentmondásokat.

Részlet a forgatókönyvből:

Nagyi: És mit szeretnél karácsonyra, kincsem?
Dominik (az Xbox előtt ül, közben lelőtték, hátratolja a fülest, de nem fordul hátra): Fortnite skineket, jó sokat, de Black Knightot meg Astro Assassint mindenképp, meg V-Bucksot, de minél többet, mert akkor összegyűjtöm a Tactical Shotgunra a frageket, és stabilan megmaradok top 10-be’.
Nagyi: Társasjátékot kapsz.
Erzsi: Drágám, igazán bele kellene faragnod a fát a talpába, még díszíteni is kell meg csomagolni, azt se tudom, hol áll a fejem. De hallod, ha elrontod itt nekem a karácsony szellemét, én tutira elválok.
Tibor (szuszogva, morogva feltápászkodik, magában szentségel, kimegy): Nem igaz már, nem lehet egy percre se... kit érdekel... tökre elég, ha a kaja meg van főzve...

A darab negatív csúcspontján a család kicsattanó örömmel, széles karmozdulatokkal énekli és táncolja Király Viktor karácsonyi kóladalát. Igyekeztünk a lehető legtöbb klisét elsütni az ünnephez kapcsolódóan, a karácsonyi MediaMarkt-akciótól a radiátoron kigyulladó karácsonyfáig.
DEÁK MÁRTONCopyright 2020–2023 Új Pedagógiai Szemle